Header

 

Kwaliteit


Kwaliteit > Legeringen

Legeringen

Legeringen verdienen speciale aandacht bij het anodiseerproces. De legeringbestanddelen in het aluminium kunnen namelijk grote invloed hebben op het proces en het eindresultaat. Het anodiseren van de verschillende legeringen kan beperkingen met zich meebrengen op het gebied van laagdikte, maatvastheid, mogelijkheid tot inkleuren van de laag enzovoorts. Ook wordt het risico op ongewenste corrosie na het anodiseren groter.

Aluminium kan gelegeerd worden met tal van andere metalen en soms ook niet-metalen zoals silicium. Hierdoor kunnen de eigenschappen van het aluminium naar wens aangepast worden waardoor een product gemakkelijker te bewerken is, minder gevoelig is voor corrosie of een andere hardheid krijgt.

Om legeringen te classificeren is er een internationaal toegepaste code ontwikkeld om de verschillende legeringen te typeren. De codering bestaat uit vier cijfers. Het eerste cijfer geeft het belangrijkste legeringbestanddeel in het aluminium aan:

AA

Legeringbestanddeel

1000

--

Ongelegeerd aluminium van 99% aluminium of hoger. Zeer goed anodiseerbaar en zeer goed in te kleuren.

2000

Koper (Cu)

Ter verhoging van de sterkte en hardheid, en goede verspaanbaarheid. Moeilijk te anodiseren maar Aldor kan deze 2000-groep succesvol anodiseren ook in kleur.

3000

Mangaan (Mn)

Verhoogt sterkte en hardheid. Toegepaste gehaltes 5%. De kleur na anodiseren is licht tot donker grijs.

4000

Silicium (Si)

Verbeterd de gietbaarheid. Tot 5% Si licht grijs en bij 10 tot 15 % Si zwart-grijs van kleur.

5000

Magnesium (Mg)

Verhoogd de zeewater bestendigheid. Anodiseerlaag is donkerder van kleur maar zeer goed anodiseerbaar.

6000

Magnesium én Silicium (MgSi)

Meest voorkomende legering. Goed anodiseerbaar voor alle processen.

7000

Zink (Zn)

Verbetert de treksterkte tot 10%, wordt veelvuldig toegepast in lucht- en ruimtevaart en de automotive.

Een overzicht van veel voorkomende aluminiumlegeringen en hun eigenschappen is te vinden op de website van aluSelect.

Ook tijdens voorbehandeling dient er rekening gehouden te worden met de legeringsamenstelling. Bij het beitsen of glanzen zal het aluminium oplossen in de badvloeistof maar de overige legeringbestanddelen zetten zich als een zwarte film, smut genaamd, af op het werkstuk. Deze smut dient vóór het anodiseren of chromateren verwijdert te worden middels een proces dat decaperen genoemd wordt.

Aldor BV heeft een ruime ervaring en kennis over de mogelijkheden en beperkingen die het anodiseren van de uiteenlopende legeringen met zich meebrengt. Oplossingen kunnen dan ook meestal in overleg en op maat gevonden worden.

Nieuws

Kwalificaties

ISO9001100.jpg  Qualanod100.jpg

 ION_logo_volledig.jpg

 

Facebook.jpg     Twitter.jpg