Header

 

Processen


Processen > Anodiseren > Hard anodiseren

Hard anodiseren

Hard anodiseren is een variatie op normaal anodiseren. Het is een proces waarbij het aluminium voorzien wordt van een zeer harde slijtvaste laag meerdere malen dikker dan bij standaard anodiseren.

Door middel van hard anodiseren kunnen laagdiktes tot wel 150 micron (0,15 millimeter) bereikt worden. De laag is zeer kras- en slijtvast en heeft een extreem hoge corrosieweerstand en hardheid. Nabewerken zoals het slijpen en honen van de anodiseerlaag komt veel voor aangezien bij het hard anodiseren de ruwheid van het uitgangsproduct wordt verhoogd.

Het proces vind plaats in een bad gevuld met een elektrolyt welke sterk gekoeld is. Voor het hard anodiseren zijn hogere stroomdichtheden ten opzichte van normaal anodiseren nodig. Hierdoor ontstaan dan ook kleinere poriën dan normaal.

Een hard anodiseerlaag is per definitie donkerder dan een normaal anodiseerlaag vanwege de grotere dikte. De kleur varieert van antraciet tot zwart. Vanwege de kleinere poriën is inkleuren van een hard anodiseerlaag moeilijk maar niet onmogelijk. Tevens de van nature donkerdere kleur van de hard anodiseerlaag kan een belemmering zijn in het bereiken van de gewenste kleur.

Toepassingen
Van de combinatie van hardheid en het lichtgewicht van aluminium wordt al dankbaar gebruik gemaakt in de automobiel- en motorindustrie. Bijvoorbeeld hard geanodiseerde aluminium schokdempers zijn bestand tegen extreem zware belasting, stof, zand en water. Andere toepassingen zijn:

Nieuws

Kwalificaties

ISO9001100.jpg  Qualanod100.jpg

 ION_logo_volledig.jpg

 

Facebook.jpg     Twitter.jpg