Header

 

Processen


Processen > Anodiseren

Anodiseren

"Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium en titanium te voorzien van een oxidelaag. Dit gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast. Daarna kan door afsluiten van de poriën (sealen) de corrosiebestendigheid worden verbeterd"

                                                             (Bron: Wikipedia)

Anodiseren is de standaard methode om de functionele eigenschappen van aluminiumwerkstukken  te verbeteren. De gevormde aluminium oxidelaag is een gesloten, transparante, corrosievaste en harde oppervlaktelaag hierdoor waardoor het relatief zachte en onedele aluminium toegepast kan worden als vervanging van duurdere metalen of oppervlakte behandelingen.

Het aluminiumwerkstuk wordt aan de plus pool (anode) geschakeld en in tank met een elektrisch geleidend medium (zwavelzuur, oxaalzuur) en een kathode gebracht. Belangrijke procesparameters zijn; temperatuur, stroomdichtheid, stroomsoort, zuurgraad en behandelingstijd.

Als gevolg van een elektrische stroom ontwikkelt zich aan het oppervlak zuurstof, die een verbinding met het metaal aangaat zodat aluminiumoxide ontstaat. Er ontstaat een kristallijne aluminiumoxidelaag met een groot aantal smalle, zeer diepe poriën. Het proces wordt afgerond met een verdichtingsproces (sealen) waarbij de poriën afgesloten worden. Nu is de corrosie weerstand maximaal en heeft vuil geen mogelijkheid tot hechting aan het oppervlak.
De aluminiumoxide is een metaaleigen laag en is moleculair verbonden met het basis metaal, resulterend in de ultieme oppervlakte bescherming

Afhankelijk van het proces en de toegepaste procesparameters krijgt geanodiseerd aluminium een aantal specifieke eigenschappen. De onderscheidende anodiseer processen zijn:

Nieuws

Kwalificaties

ISO9001100.jpg  Qualanod100.jpg

 ION_logo_volledig.jpg

 

Facebook.jpg     Twitter.jpg